Visste du att...

...ormar inte har några ögonlock?

Dagens Namn

Stellan

Site statistik

Besökare igår: 5
Besökare idag: 6
Besökare denna månad: 74
Max besökare per dag: 168
Max besökare per månad: 1236
Sidor besökta idag: 165
Orm på tomten? Utskrift E-post
Skrivet av constrictor.nu   
2007-02-11
 
När vårsolen strålar kommer även ormarna fram från sina gömställen. Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska göra när man upptäcker en orm på sin tomt. Här följer några tips.
 

Vilken orm är det?

Huggorm:
Huggormen är grå eller brun och känns igen på det svarta sicksack-bandet på ryggen. Den kan även helt svart och då syns inte sicksack mönstret. Andra kännetecken är en brunröd kant kring ögats pupill och huvudet är täckt av små fjäll. Den är relativt tjock har har en kraftigare svans än t e x snokar.
 
Vanlig snok:
Den vanliga snoken är grå eller svart och dess tydligaste kännetecken är de ljusa fläckarna bakom huvudet. Den svarta snoken kan ibland sakna fläckar och är då väldigt lik svart huggorm. Ögat är svart med en smal gul pupillkant och hjässan täcks av stora fjäll.
 
Hasselsnoken:
Hasselsnoken är gråbrun och har två rader mörka fläckar längs ryggen. Dessa kan ibland flyta ihop till ett band vilket gör att hasselsnoken ibland förväxlas med huggormen. Den har ett mörkt streck på sidan av huvudet som går igenom det tvåfärgade ögat och slank kropp.
 

Rädsla för ormar.

Den motvilja många känner vid åsynen av en orm är antagligen medfödd och sammanhänger med att våra förfäder levde i trakter där det fanns dödligt giftiga ormar. Verklig ormskräck däremot beror snarare på att man i barndomen blivit skrämd för ormar.
Rädsla för ormar är svår att övervinna. Men man bör aldrig skrämma barn för ormar utan istället berätta att det kan göra ont att bli biten och att man kan bli mycket dålig efter ett huggormsbett.

 

Åtgärder vid huggormsbett:

Ta det lugnt, ingen panik.
Den ormbitne ska vila och den bitna kroppsdelen ska hållas stilla. Bettet bör lämnas helt ifred, man får inte klämma, skära eller suga, inte heller ska man använda något avsnörande förband. Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du blivit biten. Särskilt allvarligt kan det vara vid bett på bålen, halsen och huvudet eller om ett barn eller gravid kvinna blivit biten.
 

Undvika orm på tomten:

Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige, Norge och Danmark vilket betyder att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar eller deras ägg/ungar. En huggorm som hittas på tomten får dock infångas och flyttas.

Att förflytta huggormar är inte att rekommendera om du inte är van vid att handskas med ormar.
För att undvika att ormar letar sig in på tomten kan man göra den mindre attraktiv för dem. Genom att hålla gräset kortklippt, avlägsna rishögar samt se till att komposter och lövhögar inte ligger precis intill huset är några exempel.

 
Källa: Naturvårdsverket

Våra svenska ormar:

Snok 

Active Image

 Huggorm

 Active Image

Hasselsnok 

 Active Image

  
Senast uppdaterad ( 2007-02-11 )
 
Nästa >
© 2019 constrictor.nu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.