Visste du att...

...de flesta ormar har mer än 200 tänder?

Dagens Namn

Stellan

Site statistik

Besökare igår: 5
Besökare idag: 6
Besökare denna månad: 74
Max besökare per dag: 168
Max besökare per månad: 1236
Sidor besökta idag: 162
Orm på Rymmen? Utskrift E-post
Skrivet av constrictor.nu   
2007-02-11

 

Det spelar ingen roll hur noggrann du är, det finns alltid den gången du slarvar....och inte upptäcker det förrän det är försent.

Hur svårt det än kan låta/vara brukar ormar hittas efter dom har rymt från sitt terrarie...nånstans. Kanske inte där du förväntade dig att hitta den, men den finns där nånstans såvida du inte har hål i väggarna eller stora springor vid dörrarna.
 
Ormar, även dagaktiva, rör sig på nätterna. De har också en tendens att krypa på golvet längs väggar. Dom första ställena att titta är således bakom terrariet, utmed golvet, i och bakom bokhyllor och glöm inte bland böckerna.

Använd en spegel och en ficklampa och titta under och bakom allting: Bokhyllor (även om du själv inte tror att din majsorm, kungspyton eller vad det nu kan vara inte kan ta sig in där), kyl och frys, stolar och fåtöljer, soffor och sängar. Titta emellan kuddar i soffan, springor vid madrassen i sängen, känn även med händer utmed dessa. Titta också efter revor så att ormen inte har tagit sig in den vägen. Har du några kartonger, lådor, papperskorgar, stövlar eller skor? Kolla dom allihop.
 
Titta också i skåp i kök, badrum och tvättstuga. Om du skulle hitta några hål i väggar i/vid skåpen, skriv upp dessa på en lapp och täck över dem EFTER att du har hittat rymlingen. Glöm inte att titta UPP under skåp, diskmaskin, tvättmaskin och spis efter ev hål som ormen kan ha krupit upp i. Det är föga troligt att en orm rymmer genom toaletten - inte när det är mycket roligare att pressa sig emellan vattenbehållaren och väggen - glöm inte att titta där.

Ok, du har letat överallt men ingen orm...
 

Dags att placera ut lite "fällor". Lägg ut lite "ljud fällor" vid väggarna, påsar som prasslar fungerar utmärkt. Skrynkla ihop dem lite och lägg ut minst en per vägg + ett par stycken mellan möbler osv. Vid 22.00 eller då det är mörkt ute, släck lamporna och stäng av TV:n/stereon och var så tyst som möjligt. Sätt dig sedan i soffan med en ficklampa och vänta och lyssna.

Ge ormen minst en halvtimme eller så för att bli övertygad om att det är ofarligt att komma fram. Så fort ormen kryper på en av påsarna eller vad du nu har lagt ut kommer du att höra det. Då gäller det bara att försöka lokalisera varifrån ljudet kom och så snabbt och ljudlöst som möjligt (du vill ju inte förvarna den om att du är på väg) ta sig dit, tända ficklampan och fånga den.

 
Fungerade inte? För trött för att sitta uppe? Inga problem. Innan du går och lägger dig, strö ut lite mjöl eller något liknande vi alla dörrtrösklar. Ifall sedan ormen under natten skulla krypa förbi så syns det tydliga spår i mjölet som även visar åt vilket håll den kröp. Detta borde i alla fall minska sökarean. Om varken ljud fällorna eller mjölet fungerade prova med att lägga en varm mus (helst död) i en plastflaska, glasspaket eller något liknande. Gör lite hål i förpackningen så att så mycket lukt som möjligt kommer ut, placera sedan förpackningen på ett varmt ställe och göm dig själv och vänta.

Förhoppningsvis kommer ormen fram för ett litet mellanmål och stannar sedan kvar efter att ha ätit. Eller erbjud ett byte i en bur, många ormar har klämt sig emellan gallren, ätit bytet och sedan blivit för feta för att ta sig därifrån. Om det skulle hända med flaskmetoden kan man ju alltid skära upp flaskan eller placera den i terrariet och vänta tills ormen kommer ut av sig själv. När du till slut har hittat din orm och återfört den till terrariet, ta fram listan med alla hål du noterade tidigare och åtgärda dessa....så kanske du inte blir lika panikslagen nästa gång det händer.
 

Till sist, ett par råd: Ta säkerheten på allvar. Nio av tio rymningar beror på att terrariet egentligen inte var avsett som terrarie från början, eller byggt för en annan typ av orm/ödla.

Det bästa sättet att bli av med en orm är att tänka som en människa. Det bästa sättet att hitta en orm är att tänka som en, se världen från deras perspektiv. Bara för att du inte har några önskemål om att klämma dig ut från ett mysig terrarie, krypa runt lite på golvet, upp i en bokhylla och gömma dig bakom lite böcker betyder inte det att din Majsorm eller Kungspyton inte har det.

 
Fritt översatt med tillstånd av Melissa Kaplan " Finding escaped snakes "
Senast uppdaterad ( 2007-02-11 )
 
< Föregående
© 2019 constrictor.nu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.